وقتی صاحب پرنده زینتی سالمی هستید ، وظیفه شما این است که از آنها به بهترین نحونگهداری کنید و از هر گونه بیماری قبل از بروزشان پیشگیری نمایید . همه مشغولیات شما تنها موفقیت آمیز بودن یا نا موفق بودن درجفت گیری و جوجه کشی نیست ، بلکه نکته کلیدی سلامت پرنده میباشد . اگر کارتان را با پرندگان بیمار یا درجه دوم شروع میکنید ، باید انتظار هر گونه بد شانسی و ناکامی را داشته باشید ، به همین دلیل است که بسیاری از تازه کاران اندکی پس از شروع دست از نگهداری میکشند وخاطره ای بد را در ذهن خود هک میکنند.تیم تحقیقاتی سایت 6019 این افتخار را دار تا با هدف بالا بردن اطلاعات و معلومات شما عزیزان و عاشقان طبیعت نکاتی را باز گو نماید تا در راستای حفظ و بهبود شرایط زیستی حیوانات زینتی و خانگی و در جهت اطلاع رسانی درست همراه همیشگی علاقه مندان به طبیعت باشد امید داریم که رضایت خاطر شما عزیزان را در پی داشته باشد
مهار بیماری در زمان جفت گیری پرندگان چه در روش مستقیم و چه در روش غیر مستقیم سخت است گاهی اوقات پرنده بیماردارای علائم ظاهری سالم است اما با این وجود ناقل بیماری است .چنین اتفاقی قطعا میتواند به جفت گیری نا موفق بی انجامد ودر صورت موفقیت بیماری به فرزندانشان نیزمنتقل میشود بیماری وراثتی که میتواند تا نسل های بعدی نیزادامه یابد,انتقال خونی و ژنی)
بنابراین ، باید به هر طریقی از بیماری پیشگیری کرد و و نسبت به بیماری های پرندگان اگاهی کامل داشت . جای خوب و مناسب (محل سکونت و نگهداری پرنده) ومراقبت روزانه بهترین روش برای پیشگیری می باشد . پرندگان شما در مقابل بیماری آسیب نخواهند دید ، یا به ندرت دچار آسیب دیده گی میشوند وشرایط خوبی خواهند داشت ، بنابراین میتوانید نتایج خوبی را از آنها انتظار داشته باشید و دلسرد و نا امید نخواهید گشت .
حتی با بهترین مراقبتها ، ممکن است برخی پرندگان بیمار شوند ، مخصوصا وقتی که تمام علتها شناخته شده نیستند. اما پرورش دهندگان پرندگان زینتی که جنس آنها را می دانند و بطور مداوم و هر روز برحسب شرایط زیستیشان و با عملکردی صحیح اقدام به مراقبت مینمایند ، نسبت به آنهایی که نمی دانند ،به بهترین شکل قادر خواهند بود تا قبل از اینکه اتفاقات نا گوار رخ بدهد ، از آنها جلو گیری نمایند . بنابراین اقدام سریع میتواند قبل از اینکه خیلی دیر شده باشد ، موثر واقع شود .(پرنده بیمار پرنده ای است که با چشمهای متورم و بیحال وپرهایی که به طرف بالا پف نموده اند و غالبا به نظر میرسد که یک توپ از جنس پر زیر ظرف غذا وجود دارد و در هنگام خوابیدن سرش را کاملا در میان پرها فرو میبرد).
یک پرنده سالم ، چالاک و فرز است ، سرحال با پر و بال یکدست و صاف . چشمهای براق و باز با صدا یی گرم و رسا است . فضولاتش باید در حد طبیعی و نرمال باشد و هیچ گونه کرم ریزی در آن قابل رویت نباشد ، با شادی و مسرت آوار بخواند و با غرور بر روی پاهایش به ایستد و این مظهر چابکی و سلامت پرنده است .
پرنده بیمار دقیقا بر عکس پرنده سالم میباشد . بر روی میله (نشیمن گاه) می نشیند و پرهایش به طرف بیرون چین خورده اند . هر وقت چیزی نمی خورد فقط با غذا یش بازی بازی میکند . پرواز نمی کند و یا آواز نمی خواند. خودش را بازیچه ی دیگران قرار میدهد و متاسفانه اجازه میدهد که پرهای قشنگش و فوق العاده اش آویزان شود . بر روی دو پا مینشیند ، در صورتی که پرنده سالم هنگام خواب بر روی یک پا مینشیند .
تا کنون ، دارنده پرندگان زینتی بدون درنگ باید پی برده باشد که پرندهشان دچار مشکل شده ، اما احتمالا دیگر خیلی دیر شده است . اما دارنده پرنده ماهرتر شاید به گرفتگی صدای پرنده پی ببرد قبلا از اینکه علایم جدی تری ظاهر شود . او (دارنده پرنده ) ممکن است متوجه شده باشد که پرنده زمانی طولانی تر میخوابد و این هشداری خواهد بود برای اینکه پرنده دچار مشکل شده است و مجبور خواهد شد تا چشم از پرنده بر ندارد.
به طور كلي هر پرنده ای نسبت به ساير پرندگان هم رده خود كمتر دچار بيماري خاص مي شود. پرنده اي كه جاي مناسبي داشته باشد و به خوبي تغذيه اصولی و نگهداري شود ،به ندرت نيازي به دارو و درمان پيدا خواهد كرد. در چنين شرايطي ، پرنده حتي در قفس نيز احساس رضايت خواهد كرد. مسلماً به عنوان يك اصل كلي ، پيشگيري بهتر از درمان مي باشد ولي حتي با رعايت همه نكات بهداشتي ، باز حوادث و بيماري ها اتفاق مي افتند ، لذا بايد مراقب باشيد و با ديدن اولين علائم غير طبيعي به دكتر دامپزشك مراجعه نمائيد. لازم به يادآوري است كه درمان بيماري ها بايد توسط شخصي انجام گيرد كه در اين زمينه (بيماري هاي پرندگان زينتي) تجربه كافي دارد ، چرا كه برخي از مواقع ، مصرف داروهاي اشتباه و يا مقدار نامناسب از داروهاي مؤثر ، موجب عدم درمان يا مسموميت دارويي پرنده خواهد شد. بدتر از اين ،حالتي است كه شما بيماري را به صورت ناقص درمان كنيد و پرنده به ظاهر سالم شود ولي در عين حال عامل بيماري را به تناوب و يا به طور دائم از طريق ترشحات و يا مدفوعشان در محيط پخش كند و موجب بيمار شدن دیگر پرندگان ،حيوانات و يا حتی انسان گردد. نكته ديگر اين است كه با مصرف نادرست داروهاي مختلف امكان دارد كه عامل بيماريزا داراي مقاومت دارويي گشته و ديگر به هيچ آنتي بيوتيكي حساس نباشد و شما پرنده هايتان را از دست بدهيد.
متأسفانه بيشتر وقت ها فرد نگهدارنده زماني متوجه بيماري پرنده خود مي شود كه براي درمان بسيار دير شده است . تيزي و سرزندگي پرنده ، پرهاي نرم و مرتب و چشمان شفاف از نشانه هاي يك پرنده سالم است. مراقب هر گونه آشفتي در پرها و يا بي حالي پرنده باشيد . معمولاً اختلال در حفظ دماي بدن ،مشكلات تنفسي (مانند عطسه ،سرفه ، پخ پخ كردن و … ) و بي اشتهايي از نشانه هاي اوليه بيماري است. كاهش وزن و تحليل رفتن عضله هاي سينه ، دال بر وخامت بيماري بوده و مي تواند كشنده باشد.
هميشه پرنده بيمار را از سايرين جدا كرده و دور از پرنده هاي ديگر ،در يك قفس جدا قرار دهيد. دور تا دور و بالاي قفس ، به جز جلوي آن را با تكه اي پارچه يا مقوا بپوشانيد تا پرنده در معرض محرك ها و صداهاي محيط قرار نگيرد و احساس آرامش كرده و به استراحت بپردازد. آويزان كردن يك لامپ روشنايي يا وسيله گرمازا در يك طرف قفس ،باعث گرم شدن بيشتر پرنده مي شود و جلوي اتلاف انرژي بدن او را مي گيرد. ثابت نگهداشتن دما در حدود 28 الي 30 درجه سانتي گراد مناسب مي باشد. بايد تمام چوب هاي زير پايي را خارج نموده و ظرف هاي آب و غذا را روي كف قفس قرار داد . در اين مواقع پرنده ممكن است نسبت به غذايش حساسيت بيشتري نشان دهد (به اصطلاح ايرادي شود) و هر چيزي را نخورد.بنابراين بهتر است غذاي مورد علاقه اش را در اختيارش قرار دهيد . با وجودي كه يك رژيم غذايي متعادل توصيه مي شود ، اما مهمترين نكته تشويق كردن پرنده به خوردن است.
در صورتی که قادر به علت یابی و تشخیص بیماری ودرمان نیستید بردن پرنده به پيش دامپزشك یک امر ضروري محسوب میگردد و باید در کوتاه ترین زمان ممکن این کار صورت گیرد، پرنده را تا زمان بردن به پیش دامپزشک آرام و گرم نگهداريد و از تغييرات شديد و ناگهاني دما در اطرافش جلوگیری به عمل اوردید موارد و نکات ایمنی را در تمامی لحظات تا رسیدن به نزد دامپزشک رعایت نمایید.
هموطن عزیزو گرامی :در حفظ و نگهداری منابع طبیعی و جانوری ودرراستای ارتقا زندگی بهتر برای همه مخلوقات خدا دلسوزانه کوشا و سخاوتمند باشید. تیم تحقیقاتی سایت ۶۰۱۹ از طرف خود و کلیه حافظان محیط زیست بخاطر این حس مسئولانه شما کمال تشکر را دارند( موفق و پیروز باشید)
نشر این مطلب بدونه ذکرنام منبع و نام تیم تحقیقاتی سایت۶۰۱۹ نشان از عدم رعایت فردی شما به حقوق دیگران است و درصورت رویت نشر بدونه نام منبع پیگری های لازم مبذول خواهد شد با تشکر از توجه ویژه شما