تغذیه و نگهداری اصولی جوجه پرندگان به روش دستی چگونه انجام می شود
تغذیه دستی جوجه پرندگان تنها یک راهکارجایگزین برای جوجه پرندگانی است که از پدر مادر خود جدا سازی شده اند ،تغذیه دستی جوجه پرندگان دارای مزایای خاصی است. جوجه های پرندگانی که با دست تغذیه میشوند میتوانند به یک حیوان خانگی کاملا دست اموز مبدل گردند،اینگونه پرندگان به طور کامل با انسان رفتار اجتماعی مطلوبی دارند. جوجه پرندگانی که با دست تغذیه میشوند بدون هیچگونه ترسی از انسان و یا دیگر خطرات بالقوه مانند گربه، سگ و کودکان به راحتی رشد می کنند.اما لازم است بدانید تغذیه دستی یک مسئولیت بزرگ است و نیاز به زمان، صبر و تعهد کامل دارد. جوجه پرنده در مراقبت از خود به طور کامل برای همه چیز به شما متکی هستند هرگونه کوتاهی در این امر میتواند باعث بخطر افتادن سلامت و جان پرنده گردد. از این رو تیم تحقیقاتی سایت۶۰۱۹ این افتخار را داردتا با نگرشی نو به زیست حیوانات و پرندگان خانگی باری دگر در جهت ترویج ارائه آموزش های اصولی نوین و عام المنفعه دراین بخش به چگونگی اموزش اصولی تغذیه جوجه پرندگان دست اموز بپردازد امید داریم موجبات رضایت شما کاربران گرامی را براورده نماید
(هشدار:این نگارش صرفا جهت ارائه برخی از دستورالعمل ها مهم در رابطه با تغذیه جوجه پرندگان به روش دستی نوشته شده است خواهشمندیم در صورت بکارگیری این آموزش آن را بطور کامل و با دقت فراوان مطالعه نماییدو حدالمقدر نکات لازم را دربرگه ای به نگارش دراورید)
چه زمانی میتوان یک جوجه پرنده را به روش دستی تغذیه نمود؟
درهر زمانی میتوان جوجه را از والدین خود جداسازی نمود اما این شرایط فقط در مواقع خاص امکان پذیر است مخصوصا زمانی که سلامت جوجه در خطر باشد و بهتر است در صورتی که جوجه در امنیت به سر میبرد از انجام این اقدام پرهیز نمایید،بهترین زمان برای جدا سازی جوجه از والدین خود ۳ هفتگی است یک زمان کاملا ایده ال .اما لازم است بدانید جوجه پرندگان با سن بالاتر همیشه پس از جدا سازی در پذیرش غذای دستی رغبت کمتری دارند و باعث به چالش کشیدن نگهدارندگان خود می گردند.
جوجه پرنده را پس از جدا سازی در چه مکانی نگه داریم؟
دما و رطوبت دقیق برای رشد بهینه جوجه پرندگانی که تازه از تخم در آمده اند یک امر کاملاضروری است.در ابتدا رطوبت نسبی محیطی بیش از ۵۰٪ درصد مورد نیاز است. (۹۷ درجه فارنهایت) (۳۵_ ۳۶ سانتیگراد) برای جوجه های بدون پر بایداین مقدار تا ۹۵ درجه فارنهایت(سانتیگراد۳۴الی۳۳) ثابت باشد. جوجه های با سن بالاتر نسبت به نوسانات درجه حرارت محیط مقاوم تر هستند. درجه حرارت را می توان هر ۲ – ۳ روز بر مبنای رشد پرنده یک درجه کاهش داد. (۸۵ فارنهایت)(۲۴الی۳۰ درجه سانتیگراد) با توجه به رشد پرهای جوجه پرندگان (رشدپر و بال جدید بر مبنای رشد) ۷۵درجه فارنهایت یک دمای کاملا مطلوب و خوب است. به طور کلی جوجه پرنده زمانی که پر هایش کامل گردیده وخودقادر به تغذیه نرم است رامیتوان در دمای اتاق نگهداری نمود.تازمانی که جوجه بزرگ نگردیده نیاز است مداوم او را نظارت نمایید. تکان بال و یا افتادگی بال,نفس نفس زدن بیش از حد نشان می دهد دمای محیط بیش از حد گرم است. لرز و چمبه زدن(درهم تنیدن) بیانگر آن است که دمای محیط سرد است. رشد ضعیف یا هضم ضعیف (دفع مدفوع با تاخیر) می تواند نشان ازسلامت ضعیف باشد (مانند عفونت های دستگاه گوارش)، که بیانگرنادرست بودن تهیه فرمول تغذیه دست ساز است، درجه حرارت نامناسب فرمول تغذیه و یا دمای محیط نامناسب و رطوبت از دیگر موارد است که باید مد نظر قرار گیرد. جوجه هایی که با روش دستی پرورش داده میشوند زمانی در سلامت کامل به حیات خود ادامه می دهند که به دقت گردش هوا، دما و رطوبت تنظیم گردد. حوله کاغذی، پوشک بچه، حوله دست و یا دیگر ادواتی که داری جنس نرم هستند،ویا محصولات یکبار مصرف با جنس لطیف می تواند بهترین گزینه نظافتی امن، پاک وخشک برای جوجه پرندگان باشند. اگر ازاین گونه پوشش ها برای زیر پرنده استفاده می نمایید می بایست مداوم تعویض و یاتمیز گردند تا از بروز بیماری های انگلی و باکتریایی که میتوانند سلامت پرنده را با خطر مواجه سازند تا حدود بسیار زیادی پیشگیری نمود.استفاده از زیر بستر هایی که بیش از حد صاف و لیز میباشند،متوانند موجب ایجاد عارضه جبران ناپذیری در پاهای جوجه پرندگان گردند(معلولیت, انحرافات و بدشکلی دائمی وگسترش عارضه). لازم است دقت نماییدکه هر چیزی در اطراف محل نگهداری جوجه پرنده که موجب میشود بال و پاها در آن گیر نماید یک عامل آسیب رسان تلقی میگردد که متوانند موجب سانحه یا نقص شوند (ایمن سازی محیط نگهداری را در تمامی مراحل رشد جوجه پرنده مد نظر قرار دهید)
از چه تغذیه میتوانم برای جوجه پرنده خود استفاده نمایم؟
رژیم های تغذیه تجاری متعددی، امروزه در دسترس وجود دارد. یک رژیم غذایی مناسب با پرنده خود را انتخاب کنید وتا زمانی که جوجه بزرگ گردد و خود قادر به تغذیه شوداز آن استفاده نمایید.هرگونه تغییر در رژیم غذایی ممکن است باغث استرس در هضم جوجه گردد. این بسیار مهم است که این موضوع را بایک دامپزشک متخصص در امرپرندگان در میان بگذارید.
چگونه تغذیه جوجه پرنده را تهیه نماییم؟
تمام مواد غذایی مورد مصرف باید تازه برای هر وعده تغذیه آماده گردند. نگهداری مواد غذایی اضافی برای تغذیه بعدی میتواندیک مکان ایده آل برای باکتری های مضر و رشد مخمرهای خطرناک باشد.هر غذای آماده قبل از ارائه به جوجه پرنده باید با دمای استاندارد گرم شود وحتما پس از گرم نمودن باید به طور کامل نقاط داغ و سردبا هم مخلوط وترکیب شوند و به دمای یکنواخت برسند. سعی کنید برای رسیدن به دمای غذایی همگن(یکنواخت) ازیک دماسنج دقیق استفاده نمایید ۱۰۲ الی ۱۰۶ درجه فارنهایت (۳۹ ° – ۴۱ ° C سانتیگراد) متواند یک دمای مناسب برای تغذیه جوجه پرنده باشد. مواد غذایی که بیش از حد گرم شده باشند موجب سوختگی های شدید اجزای داخلی بدن جوجه پرنده میگردد. و به همان نسبت اگرتغذیه بیش از حد سرد باشد توسط جوجه پرنده پذیرفته نخواهد شد و یا به خوبی هضم نمی شود .به طور کلی،تغذیه جوجه پرندگان، باید پوره ای شکل و کمی رقیق باشد. جوجه چندروزه نیاز به یک مخلوط رقیق (۹۰ درصد آب استریل) دارد این به آن عنوان است که هنوزجوجه پرنده از از کیسه زرده استفاده میکند. جوجه پرندگانی که از یک یا دو روز سن آنها بالاتر است باید تغذیه ایی با ۷۰ درصد آب داشته باشد این بدان معناست که هرچه جوجه سنش بلاتر میرود میبایست از رقیق بودن تغذیه به میزان کمی کاسته شود.
به عنوان یک ابراز کاربردی در تغذیه جوجه پرندگان سرنگ(بر مبنای جسته جوجه پرنده سرنگ مناسب تهیه نمایید) می تواند یک ابزار تغذیه ارجح باشد، اما برخی افراد هنوز هم ترجیح می دهند که از یک قاشق کوچک که سر آن خم کرده اند استفاده نمایند. اما یکی از مزیت های سرنگ این است که میتوان حجم تغذیه جوجه پرنده در هر وعده را بصورت دقیق ثبت نمود. نگارش و تهیه یک نمودار تغذیه روزانه مهم است. جوجه پرندگان در حالت طبیعی برای درخواست غذابه سرعت سر خود رادر جهت بالا و پایین حرکت می دهندکه بهترین زمان برای تغذیه جوجه است اما نیاز است قبل از تغذیه به ارامی با انگشت دست گوشه نوک جوجه پرنده را لمس نمایید این عمل باعث میشود جوجه پرنده سر خود را تا حد ممکن بالا اورده و ثابت نگه دارد و پس از آن نوک خود را برای دریافت غذا باز مینماید که در این هنگام می توان جوجه را بدونه هیچ خطری تغذیه نمود. دراین حالت مسیر نای بسته است و مقدار زیادی از مواد غذایی رامی توان نسبتا به سرعت به جوجه پرنده داد. اگر جوجه پرنده رغبتی به دریافت تغذیه نشان نمی دهدو پس از مدتی اقدام به دریافت تغذیه میکنداین عمل میتواند زنگ خطر و هشداری برای فرد نگهدارنده باشد که جوجه پرنده آمادگی دریافت تغذیه را ندارد ودر صورت دادن تغذیه در این مواقع به نای و ریه جوجه پرنده وارد میشود واحتمال خفگی و مرگ وجود دارد. بهترین زمان برای تغذیه زمانی است که کیسه ذخیره غذایی جوجه پرنده از تغذیه قبلی خالی گردیده باشدوزمانی جوجه پرنده سیر شده است، که کیسه ذخیره جلو قفسه سینه در قاعده گردن او برآمده وآویزان باشد که نشانگر از قطع تغذیه تا نوبت بعد است
چه زمان و چه مقداری جوجه پرنده را تغذیه نماییم؟
مقدار و دفعات تغذیه بستگی به سن و رشد و نوع تغذیه مورد مصرف پرنده دارد.تعداد در خواست تغذیه در جوجه پرندگان کم سن بیشتر از جوجه پرندگان با سن بیشتر است. در زیر دستورالعمل زمانی تغذیه می پردازیم.
۲۴ ساعت اول حیات جوجه پرنده:جوجه پرنده تازه از تخم در آمده، دارای کیسه زرده است که این کیسه تا۱۲ ساعت اولیه حیات او منبع اصلی مواد مغذی مورد نیازبدن اش است
جوجه های کمتر از یک هفته باید ۶الی۱۰ بار در روز (هر ۲-۳ ساعت)در هفته اول زندگیاش تغذیه گردند، در برخی مواقع تغذیه در طول شب ممکن است برای جوجه پرنده مفید باشد.
جوجه هایی که چشمان خود را باز کرده اند به۶الی ۵ (هر۳الی۴ساعت)وعده تغذیه دهی در روز نیاز دارند
هنگامی که چشم ها ی جوجه پرنده کاملا بازمیشود ۳ الی ۵ بار (هر ۵ ساعت یکبار) تغذیه دهی ضروری است وزمانی که پر ها ی جوجه پرنده شروع به رشد مینمایند ۳الی۴ بار (هر۶ساعت)تغذیه دهی تا زمان تکمیل پرهانیاز است پس از رشد جوجه پرنده تغذیه بین ساعت۱۰:۰۰الی۶:۰۰ صبح دیگرضرورتی ندارد .
تغذیه قوی جوجه پرنده در هر وعده با تخلیه و تولید منظم مدفوع همراه است .نظارت و ثبت افزایش وزن جوجه پرنده درهر روز و نمودار افزایشی وزن مثبت نشانه رشد خوب جوجه و سلامتش است
در چه زمانی تغذیه دستی جوجه پرنده را قطع نماییم؟
در بیشترمواقع قطع تغذیه دستی جوجه پرندگانی که به حد کافی بزرگ شده اندموجب یک چالش بزرگ برای فرد نگهدارنده و پرنده میشود و باعث میگردد تصمیم گیری دشوار گردد که نیاز است به مرور زمان و با صبر پرنده را با تغذیه های دیگر اشنا نمود و روش تغذیه را به او آموخت .بهترین اقدام در این مرحله در اختیار قرار دادن انواع تغذیه فرموله میوه ای و سبزیجاتی جهت تشویق پرنده به امتحان و ازمایش آنها است از آنجا که این موارد تغذیه ای میتواند مقدمه ورود یک تنوع جدید در زندگی پرنده باشدشما می توانید به آرامی و به مرور زمان تعداد دفعات برنامه تغذیه ای دستی را کمتر نمایید و زمانی که دیگر پرنده خود قادر به تغذیه کامل است آن را قطع نمایید.
چرا ضد عفونی لوازم و ادوات تغذیه جوجه پرندگان مهم است؟
“مواد ضد عفونی کننده مورد مصرف در پایان هر روز دور ریخته شده و برای روز بعد دوباره آماده شود تا از الودگی احتمالی پیشگیری نمود.”
در جوجه پرندگان هرچه سنشان بالاتر میرود سیستم ایمنی بدنشان نیز به همان نسبت به خوبی توسعه می یابداماامکان بیماری در بهترین شرایط نگهداری نیز وجود دارد(جوجه پرندگان در این دوران بیشتر مستعد ابتلا به عفونت هستند)نیاز است به طور منظم تمامی لوازم و محل نگهداری جوجه پرنده را ضد عفونی نمود. همه ظروف تغذیه و لوازم مصرفی باید بعد از هر وعده تغذیه تمیز و استریل شوند و در یک ظرف حاوی محلول ضدعفونی کننده رقیق برای استفاده وعده بعدی نگهداری گردد. نیاز است مواد ضد عفونی کننده مورد مصرف در پایان هر روز دور ریخته شده و برای روز بعد دوباره آماده شود تا از الودگی احتمالی پیشگیری نمود. شستشو کامل لوازم و ادوات ضد عفونی شده قبل از تغذیه بعدی یک امر مهم است.اگر چندین جوجه را به روش دستی تغذیه می نمایید استفاده از سرنگ تغذیه جداگانه برای هر جوجه پرنده توصیه می شود این امر موجب میشود تا در صورت احتمال وجود بیماری از انتقال بیماری به دیگر جوجه ها تا حدود زیادی جلوگیری شود
چه مواردی نشانگر تهدید سلامت جوجه پرندگان است؟
در صورت تردید در سلامت جوجه پرنده بلافاصله بایک دامپزشک متخصص در این امر مشاوره نمایید. نشانه های زیر میتواند شما را در تشخیص رفتار های مشکوک کمک نماید
سر و صدای مداوم یا جیک جیک تمام وقت
سر صدای زیادی و عدم خواب در شب
بی حالی، بال های اویزان و یاحالت سر خمیده
عدم پذیرش تغذیه
عدم تولید فضله پس از تغذیه
ماندگاری طولانی تغذیه در چینه دان و هضم ضعیف
افزایش وزن ضعیف
رشد غیر طبیعی
نشستن غیر طبیعی و یا حالت نامتعارف بال و پا
مدفوع غیر طبیعی یا عدم مدفوع
فضله مرطوب و وجودتغذیه در مدفوع
هموطن عزیزو گرامی:در حفظ و نگهداری منابع طبیعی و جانوری ودرراستای ارتقا زندگی بهتر برای همه مخلوقات خدا دلسوزانه کوشا و سخاوتمند باشید.تیم تحقیقاتی سایت ۶۰۱۹ از طرف خود و کلیه حافظان محیط زیست بخاطر این حس مسئولانه شما کمال تشکر را دارند( موفق و پیروز باشید)
نشر این مطلب بدونه ذکرنام منبع و نام تیم تحقیقاتی سایت۶۰۱۹ نشان از عدم رعایت فردی شما به حقوق دیگران است و درصورت رویت نشر بدونه نام منبع پیگیری های لازم مبذول خواهد شد با تشکر از توجه ویژه شما