عروس هلندی

بیماری عروس هلندی و طریقه درمان

یکی از مهمترین عوامل در تعیین سلامتی و تشخیص سریع بیماری عروس هلندی ها مدفوع آنان است که اغلب از جانب دارندگان آنها مورد غفلت قرار می گیرد.، چراکه با بررسی اشکال و اختلالات موجود درآن به راحتی می توان به وجود عامل بیماری زا در آنان پی برد و به راحتی آنان را مورد درمان قرار داد.
نکنه مهم:قبل از استفاده ازهر داروتوصیه میگردد نوع بیماری عروس هلندی خود را حتما چک کرده و در صورت اطمینان از نوع بیماری اقدام به درمان نمایید.در صورتی که قادر به تشخیص و درمان صحیح نیستید حتما به دامپزشک مراجعت نمایید تا سلامت پرنده دلبندتان را به مخاطره نیندازید
چگونه تشخیص دهیم طوطی ما بیمار شده است:
کاکاتیل ( عروس هلندی)طوطی هایی اجتماعی و باهوش هستن طول عمر کاکاتیل ۱۵-۲۰ سال است که با مراقبت و توجه کافی می توان این طول عمر را افزایش داد.
کاکاتیل نیز مانند ما انسانها ممکن است بیمار شود پیشنهاد ما این است حتی بدون دیدن علایم بیماری پرنده را برای چکاب نزد دامپرشک ببرین.
دقت و زیر نظر داشتن رفتارهای پرنده بسیار مهم است زیرا به شما کمک می کند تا با دیدن کوچکترین تغییر برای رسیدگی بیشتر هوشیار شویند
Cockatiels can catch a
cold just like human
چک کردن سلامت بودن عروس هلندی:
۱- پرهای اطراف چشم , اطراف سوراخ های بینی و دهان را چک کنین تا بی حالت و رنگ پریده نباشد. تغییر رنگ پرهای پرنده به زرد کمرنگ و یا کمرنگ شدن پرهای ناحیه های مختلف بدن نشانه بیماریست. آبریزش بینی و خیس بودن چشمها خبر از سرماخوردگی طوطی شما می دهد.
۲-توجه کنین سوراخ های بینی خیس و یا قرمز نباشد. قرمز بودن سوراخهای بینی از علایم بیماری های تنفسی می باشد.
۳- توجه کنین طوطی پرهای گردنش را مدام در حالت پف کرده و یا پرهای در حالت بلند بودن قرار داده نباشد البته پف کردن پرهای و بلند کردن پرها گاهی اشکالی ندارد و طبیعی می باشد ولی اگر این عمل طولانی مدت باشد به این معناست که طوطی حال خوبی ندارد.
۴- به صدای پرنده دقت کنید اگر صدای خر خر و یا صدای پرنده کم شده می تواند از علایم سرماخوردگی باشد
۵- به رفتار پرنده حساس باشین اگر رو چوب قفس نمی شیند و کف قفس نشسته و زیاد تحرک ندارد علامت بیماری شدید است. همچنین تنفس صدا دارد صدای کلیک از بینی پرنده شنیدن عطسه زیاد همه از علایم بیماری بوده و پرنده باید به حالت اورژانس به دامپزشک مراجعه کند.
از علائم یک مدفوع سالم می توان به حالتی نسبتا سفت و جامد بودن آن به همراه مقداری مایع اشاره نمود.یک مدفوع سالم فاقد هرگونه بویی بوده زیرا که پرنده مدفوع و اورات خود را به صورت همزمان ازبدن دفع می کند.
به طور کل مدفوع عروس هلندی متشکل از سه حالت است:
حالت گرد بودن مدفوع:اصولا مدور و جامد بوده ولی باید به این نکته توجه نموده و شیوه ی شکل گیری مدفوع در روده در شکل تاثیر داشته بنابراین هر نوع شکلی از مدفوع را نمی توان دال بر مریض بودن عروس دانست.
قسمت اورات:که این قسمت حاصل دفع محصولات پروتئینی و متابولسیم های مربوطه که از روده ها دفع می گردند.اورات معمولا غیر شفاف و به رنگ سفید و کرم هستند.
اوره(حالت مایع یا همان ادرار):که به صورت آبکی از کلیه ها دفع شده که به صورت یک مایع فاقد رنگ هستند.
تغییرات حاصل در رنگ مدفوع عروس هلندی:
تغییر رنگ قسمت جامد مدفوع بستگی به غذاهایی دارد که عروس هلندی شما استفاده می کند.معمولا زمانی که عروس شما از دانه ها استفاده می کنند مدفوعی به رنگ سبز دارند.عروس هایی که از چاشت ها استفاده می کنند مدفوعی به رنگ نارنجی روشن و همچنین زمانی که از سبزیجات و صیفی جاتی نظیر هویج و اسفناج استفاده می کنند مدفوعی به رنگ سبز تیره خواهند داشت.
قسمت مایع مدفوع عروس هلندی در حالت نرمال باید کاملا شفاف وبدون رنگ باشد و همچنین اورات موجود در مدفوع آنان قسمتی به رنگ سفید خواهد داشت.بنابراین در صورت وجود هرگونه تغییر رنگ در قسمت مایع مدفوع عروس خود حتما به یک دامپزشک مراجعه نمایید.
گاهی قسمت مایع مدفوع آنان همرنگ سایر قسمت شده ؛بنابراین شما باید دفع انجام شده بر روی روزنامه یا کاغذ موجود در قفس را مورد بررسی بیشتر قرار بدید.به عبارتی باید مطمئن شده که تغییر اساسی در قسمت مایع مدفوع آنان به وجود نیامده است.
از طرفی همواره باید به این نکته توجه کامل نمود که تغییر رنگ مدفوع عروس ها می تواند علل دیگری هم داشته باشد که از جمله ی آنها وجود حالت استرس در عروس و رژیم غذایی آنها است.
به طور کل هرگونه نشانه ای از تغییر رنگ غیرعادی در رنگ مدفوع ،حجم و غلظت آن مشاهده نمودید می تواند نشانه ای از بیماری در عروس هلندی شما باشد که در این صورت نیازمند به معاینه دامپزشک است تا علت دقیق آن مشخص بشود

ویژگی مدفوع عروس هلندی:
*اورات موجود در مدفوع عروس باید به رنگ سفید واورین (مایع آن) باید پاک و روشن باشد.
*مدفوع به رنگ سبز یا زرد نشانه ای از بیماری های کبدی هستند.
بیشتر پرندگانی که از دانه ها استفاده می کنند اغلب مدفوعی به رنگ سبز تیره دارند.
پرندگانی که از غذاهای آماده ی پرندگان نظیر پلت استفاده می کنند اغلب مدفوعی قهوه ای یا تیره یا رنگی دارند.
وجود خون سیاه یا قرمز در مدفوع عروس هر دو نشانه از خونریزی در مجرای گوارشی یا روده ای و یا عفونت یا تومور ها یا وجود شی در مجاری معده ، وجود انگل یا گیر کردن تخم در بدن است.
وجود مدفوع سبز روشن چسبناک یا زرد رنگ می تواند نشانه ای از بیماری chlamydoisis (بیماری باکتریایی که از طریق رابطه ی جنسی با جفت به دیگری انتقال پیدا می کند و همچنین شامل نوعی تب در خانواده ی طوطی سانان می باشد).این بیماری حتی می تواند به انسان ها نیز انتقال پیدا کند.
مدفوع متمایل به رنگ قرمز یا قرمز رنگ می تواند نشانه از مسمومیت ناشی از اجرام فلزی باشد.
وجود رنگ قرمز روشن در مدفوع عروس هلندی ها می تواند ناشی از قسمت تحتانی مجرای معده باشد یعنی قسمت هایی که مربوط مجرای دفع و یا تخم گذاری پرنده باشد و همچنین می تواند نشانه ای از وجود تومور در پرنده باشد و حتی گاهی شما خواهید توانست رنگ قرمز روشن را توسط یک خلال دندان از سایر قسمت ها جدا سازید.
بنابراین وجود این دسته خونریزی در پرنده به طور روزانه سبب تضعیف پرنده شده به طوری که ظرف چند روز عروس شما تلف خواهد شد.در غیر این صورت حتما برای معاینه به دامپزشک مراجعه نمایید.
مدفوع به رنگ سیاه یا قیری رنگ گاهی می تواند نشانه از خونریزی در قسمت فوقانی مجاری معده باشد.
مدفوعی به رنگ فوق تیره که در واقع می تونه به رنگ خزه ی تیره باشد به راحتی از روی مدفوع با جداسازی توسط خلال دندان قابل تشخیص است.همچنین وجود مدفوعی به این رنگ می تونه ناشی از ترشح صفرا یا بیماری کبدی در عروس شما باشد.
مدفوع کوچک و باریک یا به طورکل معدود؛می تواند نشانه ای از کاهش اکسیژن در خون پرنده باشد که سبب کم خوراکی پرنده می شود.
مدفوع به رنگ زرد یا متمایل به زرد یا زرد متمایل به سبز نیز نشانه ای پیشرفته از بیماری کبدی باشد.
مدفوع (قسمت مایع آن)به رنگ زرد نشانه ای از بیماری باکتریایی یا وجود اثرات شیمیایی در بدن پرنده و یا وجود بیماری کلیوی در عروس طوطی شما باشد.
وجود حباب در مدفوع پرنده نشانه ای از وجود گاز معده یا وجود عفونت در پرنده باشد.

*وجود غذای هضم نشده در مدفوع عروس هلندی (می تواند شامل دانه هایی باشد که عروس شما خورده ویا سایر غذاها) علائم عارضه ی PDD یا (نوعی بیماری مختص به خانواده ی طوطی سانان که این بیماری در آراها بسیار شایع است:که بیشتر ناشی از حالات عصبی و خشونت در طوطی است؛از جمله علائم این بیمای عبارتند از : استفراغ یا برگشت غذا،گیر کردن غذا در بدن پرنده،وجود اشتهای مفرط در طوطی،کاهش وزن در طوطی و همچنین از ویژگی های ظاهری این سندرم می توان به ناهماهنگی در حرکت عروس ،فلج شدن پرنده یا افزایش دمای بدن وی ،تحریک شدن عضلات درون بدنی و ناکارایی آنها، همچنین وجود تومور در ناحیه ی سر،ضعف ماهیچه ای و سایر امراض ناگهانی دیگر :
همچنین ضعف گوارشی و انگل ها و همچنین بیماری های روده ای و لوزالمعده ای را شامل می شود.
کاهش اندازه ی مدفوع که به رنگ قیر است و معدود و کوچک بوده می تواند نشانه ای از بی خوراکی عروس یا وجود گرفتگی در ناحیه ی روده ی عروس هلندی شما باشد.
افزایش میزان مایع در مدفوع عروس شما نشان از استرس یا افزایش رژیم حاصل از خوردن میوه جات یا سبزیجات یا وجود آب در معده ناشی از استحمام عروس خود یا وجود بیماری دیابت یا کبدی در طوطی شما باشد.

*کاهش میزان مایع در مدفوع عروس شما ناشی از پسابیدن یا کم آب شدن(فقر اب) بدن عروس هلندی شما است.

*عروس مسهل مدفوعی به شکل نرمال و مدوری نداشته و نشانه ای از اختلالات گوارشی ،عفونت در پرنده یا وجود انگل در پرنده و همچنین می تواند علائمی از تخم گذاری عروس شما باشد وهمچنین علل دیگری مانند فتق ناحیه ی شکمی ، وجود سرطان در پرنده و همچنان ضررهای ناشی از آنتی بیوتیک ها به بدن طوطی شما و یا مسمویت طوطی شما با اجرام خارجی .همچنین فتق در پرنده سبب گیر کردن و چسبیدن پرهای دم و مقعد می شود.

*مدفوع آبکی یا همان فزون ادراری:نشانه از استرس، رژیم غذایی مملوءأ از میوه جات و سبزی جات،ورود مقادیر بالایی از آب به بدن پرنده در اثر استحمام،بیماری باکتریایی ،عارضه های قارچی و انگلی ، دیابت یا بیمای کلیوی در عروس شما است.

قطع شدن مدفوع عروس :عواملی همچون آمادگی تخم گذاری در عروس هلندی ماده،یا گرفتگی در ناحیه ی روده ی طوطی ،تومور ها و اسهال شدید در عروس ها که سبب کاهش میزان مواد دفعی و از طرفی سبب چسبش در ناحیه ی مقعدی طوطی خواهد شد.(برای مطمئن شدن پرنده را دست گرفته و از باز بودن مجرای مقعد اطمینان حاصل کنید و همچنین آگاهی یابید که مجرای مقعد توسط مقادیری از مدفوع مسدود نشده باشد. در صورتی که چنین اتفاقی رخ داده لطفا به وسیله ی چوب پنبه جرم را از مقعد خارج کنید و یا اینکه به وسیله ی آب گرم محل را تمیز کرده و و خشک کنید سپس به وسیله ی بخار آب (به طوری که سبب سوختن مقعد پرنده نشود) محل را چنان گرم و مرطوب نگاه دارید تا اینکه اجرام نرم شده( گاهی اوقات این عارضه در عروس های ماده ای که در سنین پایانی عمر خود به سر می برند اتفاق می افتد، و حتما در این راه از دامپزشک کمک بگیرید= به دلیل وجود چنین اسهالاتی در عروس خود.
بسیار مهم است که شما روزانه مدفوع عروس خود را چک کنید تا از سلامتی پرنده ی خود اطمینان حاصل نمایید.هر گونه تغییر در رنگ یا حجم آن تنها نمی تواند نشانه از عارضه های غذایی باشد و حتما وی را مورد معاینه ی دامپزشک قرار دهید.
مدفوع آبکی :مدفوع آبکی که شامل مقادیر بسیاری از (اوره ی مدفوع ) است که اصطلاحا فزون اداری گفته می شود:استرس و سایر شرایط می تونه در حجم میزان مایع بودن مدفوع تاثیر بگذارد.
این برای هر عروسی طبیعی است که در اثر ترس یا اضطراب یا استفاده بسیار از آب یا استفاده از غذاهایی نظیر میوه جات و سبزیجات و یا اینکه در اثر استحمام مقادیر زیادی آب وارد بدنش شده باشد مدفوعی آبکی داشته باشد.
این حالت ممکن است که از یک روز تا حداکثر دو روز ادامه داشته باشد ولی اگر بیش از دو روز ادامه یافت می تواند شرایطی مزمن به خود بگیر. فزون اداری مزمن حالتی عادی نبوده و عواملی مانند دیابت ها و بیماری های کلیوی( ویا بیماری های نظیر انگل ها و قارچها و باکتری ها) در این حالت اثر گذار هستند.بنابراین در صورتی که ادرار آبکی عروس شما بیش از دو روز به طول انجامید حتما به یک دامپزشک مراجعه نمایید.
یک تفاوتی عمده میان میان فزون اداری و اسهال وجود دارد، یک اسهال همانند توده ای قطعه وار است و هیچ شکلی نداشته و گاهی به صورت لکه هایی به اطراف مجرا مقعد و پرهای آن ناحیه و دم می چسبد. و این در حالی است که حالت فزون ادراری یا همان ادرار آبکی هرگز به نقاط بدن نچسبیده و اگر دارای شکلی خاص بود نمی تواند اسهال باشد.اسهال نشان وجود نرمال و عادی در پرنده نبوده و می تواند نشانه از سرماخوردگی و یا اختلالات گوارشی یا بیمای های انگلی یا فتق ناحیه ی شکمی یا سرطان یا زیاده روی در مصرف آنتی بیوتیک ها، یا مسمومیت ناشی از اجسام مختلف خارجی باشد.
حتما به مدفوع پرنده ی خود روزانه دقت نمایید و با مشاهده ی هرگونه حالتی نسبت به نمونه عادی آن شما قادر به تشخیص حالت عادی و غیر عادی آن با توجه به رنگ ومقدار آن خواهید بود.
درصورتی که پرنده شما مدفوعی غیر عادی به مدت بیش از یک یا دو روز داشت حتما به دامپزشک مراجعه نمایید.پرنده ی بیماری باید سریعا توسط دامپزشک معاینه شود.
عفونت روده:
علایم آن عبارتند از: پاشیده شدن فضله به بیرون در حالیکه به رنگ سبز می باشد.همچنین سبب ناتوانی در جفتگیری آنان خواهد شد.
مداوای بیماری: گرما ی محیط نگهداری پرنده بیمار بین 30تا32 درجه باشد.درمان:استفاده از چای معمولی ، ذغال پرنده
اسهال:
علایم: فضله آبکی ، کثیف بودن اطراف مخرج ، کم اشتهایی و بی تفاوتی نسبت به محیط اطراف.
علل بیماری: ترس و هیجان ، جریانات متغییر هوا ، تغییرات شدید دما ، خوراک فاسد.
همچنین مصرف غذاهای مانده و کثیف توسط پرنده می باشد مانند دانه های کپک زده و مانده. آب کثیف و سبزیهای ترشیده یا مرطوب و پر از قطرات آب.
درمان: استفاده از یک قطره روغن کرچک یا روغن زیتون برای رد کردن عامل بیماری به دهان پرنده ریخته شود. پس از بهبود عروس باید تا چند روز از مخلوط زرده تخم مرغ سفت شده رنده شده به علاوه(بیسکویت مادر ویتانا) کوبیده شده برای تغذیه ی عروس استفاده کرد.
البته چنانچه مقعد پرنده به فضولات آلوده شده است و یا پرهای آن به هم چسبیده اند باید با قیچی پرهای موضع را بچینید. و محل آنرا با روغن ضد سوزش چرب کنید. بهتر است قبل از آن نیز پرنده را با آب نیم گرم حمام دهید.
چاقی:
علایم: سنگینی ، عدم علاقه به پرواز ، تنفس شدید ، وجود مشکلاتی در موقع تولک
علل چاقی: تغذیه غلط ، وجود بیش از اندازه دانه های پر چربی مانند تخم آفتاب گردان ، شاهدانه و دانه کتان دررژیم غذایی عروس هلندی
مداوای چاقی: تغذیه پرنده با خوراک هایی همچون ارزن ، میوه و سبزی . پرواز دادن پرنده در محیطی همچون پاسیو یا اتاق به صورت روزانه
توجه : مبارزه با چاقی عروس هلندی توسط گرسنگی دادن با آن امری اشتباه است که میتواند مشکلات جدی ای را برای پرنده به همراه داشته باشد
نفس صدا دار:یا خس خس سینه.
این بیماری به دو علت بوجود می آید: 1- تغییرات شدید و ناگهانی دما 2- تغذیه از دانه های کثیف و آلوده به گرد و فضولات خودیا عروس هلندی های دیگر.
علامت این بیماری: تنفس با صدا و با منقار نیمه باز است . در عین حال نفس بریده بریده می باشد.
درمان: مخلوط کردن یک قاشق چایخوری الکل طبی رقیق با دو قطره گلیسیرین در آب آشامیدنی پرنده
سرماخوردگی:
علایم: پف کردن ، لرز ، عطسه ، نفسهای تند و گاهی نیز یک قطعه سفید و شفاف از بینی پرنده سرازیر می شود. این بیماری در بعضی ازعروس هلندی ها با اسهال سفید نیز همراه است. این بیماری را نباید با آسم اشتباه کرد.
درمان : استفاده از غذاهای مقوی ، جلوگیری از کوران و تغییرات دما در محل نگهداری قناری بیمار.
یک قاشق چایخوری روغن اکالیپتوس در یک فنجان آب جوش ریخته در جلوی سوراخ قفس نگهدارید بطوری که پرنده از بخار متصاعد شده استنشاق نماید ولی این کار نباید زیاد باشد زیرا ممکن است موجب خفگی پرنده شود.
غذای سبزی و پرتقال شیرین باید همه روزه به پرنده داده شود یعنی روزی دو بار صبح و بعد از ظهر تعویض شود تا از پلاسیدگی و ترشیدگی آن جلوگیری شود
بیماری آسم:
علائم: این بیماری تمامی علایم بیماری سرماخوردگی را دارد به اضافه تنفس سخت با دهان باز .گاهی نیز تنفس پرنده همراه با صدا می باشد.
درمان: دو قطره ید خوراکی را در28گرم آب نوشیدنی حل کرده و روزی سه مرتبه از آن به پرنده داده شود. جای پرنده باید گرم باشد. میتوان کمی بخار اکالیپتوس نیز در محل اتاق پرنده استفاده نمود اما این بخار نباید زیاد باشد زیرا موجب خفگی پرنده خواهد شد. این درمان باید تا بهبودی کامل پرنده ادامه یابد . با افزایش آثار بهبودی باید درمان نیز با فاصله انجام شود. تغذیه پرنده نیز باید مقوی باشد.
طاسی:
نکته :این پیشامد را نمیتوان جزء بیماریها برشمرد زیرا برخی اوقات این طاسی می تواند در اثر سوء تغذیه و نرسیدن بعضی مواد معدنی به پرنده بوجود می آید.
درمان: مالیدن وازلین گلیسیرین بر روی سر پرنده.هویج رنده شده و سبزیجات تازه نیز باید حداقل هفته ای دو بار به پرنده داده شود
پرکندن :
علت: اصولا این کار در اثر وجود شپشه در بدن عروس ها(به دلیل عدم رعایت نظافت و استحمام آنها) بوجود می آید . اگر در بازرسی بدنی چنین چیزی در بدن پرنده یافت نشد مسلماعروس شما به خشکی پرها و عدم وجود چربی طبیعی لازم در آنها مبتلا شده است. کندن پر را نباید با آراستن پرها اشتباه کرد. آراستن و نظافت پرها در روز بیش از چند با اتفاق نمی افتد در حالی که کندن پر در تمام مدت روز ادامه دارد.
درمان: برای درمان آن باید روغن گندم را به روی (بیسکویت مادر ویتانا )کوبیده ، ریخته و همه روزه آن را به عروس داد(افراط نشود؛مسمومیت به دنبال خواهد داشت). همچنین به غذای او مغز گندم خشک را هم اضافه نمایید و یکی دو هفته این برنامه غذایی را ادامه دهید تا کندن پرها متوقف شود. پرنده را نیز نباید در محیط خشک نگهداری شود
هموطن عزیزو گرامی :در حفظ و نگهداری منابع طبیعی و جانوری ودرراستای ارتقا زندگی بهتر برای همه مخلوقات خدا دلسوزانه کوشا و سخاوتمند باشید. تیم تحقیقاتی سایت ۶۰۱۹ از طرف خود و کلیه حافظان محیط زیست بخاطر این حس مسئولانه شما کمال تشکر را دارند (موفق و پیروز باشید)
کاربران گرامی:احترام به حقوق شهروندی در همه جا نشانه شخصیت والای شما وعاملی برترویج فرهنگ سازی صحیح خواهدبود
طبق وظیفه ذاتی وهمچنین رعایت محفوظ بودن اصلیت مطلب برای نویسنده و مترجمین درسایت تخصصی و تحقیقاتی۶۰۱۹وبنا به درخواست مترجم محترم متن هرگونه کپی برداری از این مطلب بدونه ذکر نام و منبع ایشان با مندرجات زیر جایز نیست

منبع :cockatiels.blogs ky.com