با درود : مطلب زیر حاصل تلاش یکی از هموطنان عزیز است که ما بدون تغییر در مطلب ارسالی قرار دادیم . فرستنده آقا یا خانم مرزبان هستن که بسیار از ایشان ممنون و متشکریم .
ضمنا قسمت دوم شامل داروهای گربه است که بزودی قرار خواهیم داد
نگهداری بچه گربه زیر 2 ماه:
این مجموعه بر اساس تجربیات شخصی و مطالعه سایتها و کتب مختلف گردآوری شده و هدف آن اطلاع رسانی صحیح به کسانی است که بر اساس حس انسانی سعی در کمک به حیوانات بی پناه دارند ،تلاش بر آن بوده تا از کارها و وسایل لوکس و حاشیه ای پرهیز شود و تنها به حداقل های نیاز حیوان اکتفا شده به طوری که برای همگان قابل اجرا باشد.همچنین سعی شده تا مطالب کامل بوده و همه جوانب در آن رعایت شده باشد.شاید گاهی بعضی توصیه ها با آنچه بعضی دامپزشکان میگویند کمی متفاوت باشد اما به یاد داشته باشید در ایران دامپزشکان معدودی هستند که با گربه کار بالینی انجام داده باشند،مخصوصا در شهر های کوچک و اگر هم بوده بسیار معدود بوده لذا اطلاعاتشان در این موارد به ناچار در حد تئوری است.به امید مفید بودن این مطلب برای شما دوستان عزیز.
بازگرداندن بچه گربه به مادرش:
اگر شما گربه ای دارید که بچه زیر 3یا4 هفته اش را ظاهرا رها کرده در وهله اول کاری به آن نداشته باشید،فقط حدود نیمی از روز یا حتی بیشتر بدون اینکه متوجه شود مادر و بچه اش را زیر نظر داشته باشید.گربه مادر ممکن است برای جابجایی بچه هایش فاصله زمانی بگذارد.اما در برخی موارد خصوصا اگر گربه مادر خیلی جوان بوده یا استرس محیطی به آن وارد شده باشد ممکن است یک یا چند بچه اش را در جابجایی جا بگذارد.در اینصورت اگر گربه مادر رام و دست آموز است با یک دستکش بچه گربه را بگیرید تا بدنش بوی دست شما را نگیرد.آن را کنارتان بگذارید،غذای مورد علاقه گربه مادر را به او بدهید تا سیر شود سپس آرام مادر را نوازش کنید و سعی کنید آن را به پهلو بخوابانید به طوری که پستانش قابل دسترسی باشد .بچه گربه را روی پستان مادرش بگذارید ،بچه به طور غریزی به دلیل آشنا بودن بوی مادرش شروع به مکیدن میکند.همچنان که بچه در حال شیر خوردن است به نوازش ادامه دهید تا مادر بلند نشود تا زمانی که حس کردید متوجه بچه اش شده .تکان نخورید،فقط کم کم نوازش را قطع کنید.در این حالت گربه مادر فرزندش را تیمار خواهد کرد و بعد آن را به دندان گرفته و به جای اصلی میبرد.
حال اگر گربه مادر دست آموز نبود سعی کنید مدت بیشتری بدون دست زدن به بچه حواستان به آن باشد.در این موارد یکی از راه ها گذاشتن غذا در نزدیکی جایی است که بچه گربه آنجاست تا وقتی مادر برای تغذیه می آید متوجه بچه اش بشود.
***توجه:بچه گربه ای که مادرش رهایش کرده حتما 2 مشخصه دارد:1)تا حدودی کثیف و خاکی است(گربه ها به لیس زدن بچه هایشان بسیار مصرند که علاوه بر تمیزی دلایل دیگری هم دارد) و 2)مدام “میو”میکند(بدلیل گرسنگی).پس هر بچه گربه تنها لزوما رها شده نیست و نباید به آن دست زد.
نگهداری از بچه گربه بدون مادر:
بچه گربه ها تا 8 هفتگی کاملا به مادر وابسته هستند ، بنابراین بزرگ کردن یک بچه گربه در این سنین مخصوصا در 1 ماه اول کاریست بسیار دشوار.ابتدا به مراحل رشد می پردازیم تا بر اساس آن بتوانید سن حیوان را تشخیص دهید و سپس اقدامات لازم در هر سن توضیح داده میشود.
مراحل رشد:
هفته اول:بند ناف وجود دارد. دور سر و دور شکم یکسان است و کل بدن حیوان شبیه استوانه است. موهای بدن کم پشت و کوتاه، چشم ها بسته، گوشها خوابیده، دم بدون حرکت ودست ها و پاها در مفصل بی حرکت است.حیوان قادر به حرکت نیست و برای جابجایی فقط کمی میخزد. هنگم تولد طول بدن حدود 12-10 سانتیمتر و وزن تقریبی 120-80 گرم است و حدودا هفته ای 50 تا 100 گرم وزن میگیرند.
هفته دوم:بند ناف افتاده.بدن حیوان کمی از حالت استوانه ای خارج شده.موها پرپشت تر میشود.چشم هاممکن است باز شده باشد اما بینایی تا هفته 4 یا 5 ناقص است.گوشها خوابیده است.دست ها و پاها کمی قابلیت حرکت پیدا کرده اند اما هنوز قادر به تحمل وزن حیوان نیستند.حیوان برای جابجایی می خزد اما بهتر از قبل.طول بدن 1.5 برابر هنگام تولد و وزن در ابتدای هفته دوم 2 برابر وزن هنگام تولد است.
هفته سوم:بدن حیوان شکلیت اصلی خود را پیدا کرده .موها هنوز کرکی اند اما پرپشت شده اند.چشم ها حتما باز است.گوشها شروع به ایستادن میکند. حیوان میتواند روی دست و پای خود بایستد و شروع به راه رفتن میکند اما حرکتش آرام و ناشیانه است.میتواند دمش را حرکت دهد.اولین دندانهای شیری نیش میزنند. شروع به استفاده از حس بویایی و شنوایی میکند.وقتی نوازشش میکنید خرخر میکند.
هفته چهارم:خوب راه میرود و میتواند مادرش را دنبال کند.لیس زدن خودشان را یاد میگیرند.تمام حواس کامل شده و توانایی ارتباط با گربه های دیگر و انسان را پیدا میکند.کم کم توالت رفتن را یاد میگیرد.کم کم شروع به خوردن غذاهای جامد میکند.
هفته پنجم:میتواند بدود.با بچه گربه های دیگر بازی میکند.بقیه را هم می لیسد.
هفته ششم تا هشتم:تکامل جسمی و رفتاری بیشتر. شروع آزمایشی شکار کردن.
در انتهای هفته هشتم:تمام دندانهای شیری درآمده اند.فعالیت و بازی ها به بالاترین حد خود میرسد.میتواند از شیر گرفته شود و این زمان حداقل سن استقلال است.
18-12هفتگی:دندانهای دائمی ظاهر میشوند.
هفته 14:بازیگوشی کمی کاهش میابد و حیوان شروع به پذیرش بزرگسالی میکند.
در 6 ماهگی کاملا مستقل می شود و در 12-10 ماهگی بالغ شده و قادر به تولید مثل است.رفتار گربه ها بعد یک سالگی بسیار پخته میشود و دیگر از بازیگوشی خبری نیست.
نحوه نگهداری:
محل نگهداری و وسایل مورد نیاز:
محل نگهداری بچه گربه زیر 4 هفته باید در جایی بدون نور مستقیم و شدید باشد زیرا چشم آنها به نور شدید بسیار حساس است.بعد از هفته ی 4 میتوانید آن را برای تفریح به محیط آزاد بیاورید.فقط حواستان باشد او را به مدت طولانی تنها رها نکنید چون بعضی از گربه های نر بالغ بچه گربه های خیلی کوچک را میکشند.
جایگاه حیوان میتواند یک جعبه معمولی باشد که کف آن را با روزنامه یا پارچه پوشانده اید،طوری که حیوان بعد از اینکه توانست راه برود بتواند خود ورود و خروج کند.در صورت آلودگی کفی را عوض کنید.
بچه گربه ها خود قادر به حفظ دمای بدنشان نیستند و گرما را از بدن مادرشان تامین میکنند.برای تامین گرما هرگز حیوان را داخل پارچه نپیچید.بهترین کار استفاده از یک بطری آب گرم که دور آن پارچه یا حوله پیچیده اید میباشد.این بطری را درون جعبه قرار دهید و مداوم گرم بودن و دمایش را چک کنید.حیوان در صورت احساس سرما میخزد و کنار آن میرود.بچه گربه ها باید تا یک هفتگی در دمای 30-29 درجه و در 2 هفته ی بعد در دمای 27-26 درجه نگهداری شوند.در فصل سرد بطری را تا پایان 8-6 هفتگی داخل جعبه بگذارید و سعی کنید داخل جعبه هم پارچه اضافی بگذارید.
برای تغذیه با شیر در 3 هفته اول از سرنگ انسولین یا سرنگ 2 سی سی و در هفته های بعد برای راحتی کار میتوانید از سرنگ 5 یا 10 سی سی استفاده کنید.سرسوزن را دور بیندازید.سر سرنگ هم سفت است و ممکن است به آرواره حیوان آسیب وارد کند.میتوانید از قسمت لاستیکی ست های سرم که لوله سرم را به سر سوزن وصل میکند و نارنجی رنگ است استفاده کنید،آن را از ست جدا کرده(نبرید،اتصال هر دو طرف قابل باز کردن است.)و آن قسمتش را که به لوله ی ست وصل بود به سر سرنگ وصل کنید.وسایل قابل استفاده دیگر برای شیر دادن قطره چکان و شیشه شیر های مخصوص گربه )که در پت شاپ ها قابل تهیه است)میباشند.
بعد 4-3 هفتگی برای گربه خود آب بگذارید.ظرف آب و غذای حیوان باید پهن و کم عمق باشد. بهتر است ظرفها ثابت باشد تا حیوان با آنها عادت کند.
بچه گربه ها بعد از 4-3 هفتگی که توالت رفتن را یاد میگیرند برای دفع احتیاج به خاک داردند.خاکی که سبک باشد و حیوان بتواند با پنجه هایش به آسانی آن را کنار بزند مثل ماسه.خاک گربه نیز از پت شاپ ها قابل تهیه است.این خاک را در ظرفی که ورود و خروج از آن برای حیوان راحت باشد قرار دهید و آن را در فاصله 2 متری از جای خواب و غذای حیوان قرار دهید.
تغذیه:
بچه گربه تا یک ماهگی تنها باید از شیر استفاده کند.شیر گربه از شیر گاو رقیق تر است.ترکیب شیری که برای حیوان درست میکنید همیشه به این صورت است:
2 پیمانه شیر کم چرب(1.5درصد) + 1 پیمانه آب ساده
***توجه:هرگز از شیر Zero(بدون لاکتوز،بدون کلسترول،بدون چربی)استفاده نکنید زیرا بدلیل نداشتن چربی باعث شکننده شدن مخاط دستگاه گوارش حیوان شده و باعث خونریزی داخلی میشود که به مرگ تدریجی حیوان منجر خواهد شد.
**نکته:لاکتوز در بعضی بچه گربه ها باعث حساسیت گوارشی و ایجاد اسهال خواهد شد که میتواند کشنده باشد.چون بدن آنها آنزیم تجزیه کننده لاکتوز را ندارد.اما شیر کم چرب پاستوریزه دارای لاکتوز پایین است که مشکلی ایجاد نخواهد کرد.هرگز از شیر پرچرب استفاره نکنید چون لاکتوز آن به نسبت بالاست.
**نکته:مولتی ویتامین حیوانی باید هر روز در جیره غذایی حیوان قرار داده شود.در 3-2 هفته اول روزی 2 قطره و در هفته های بعدی روزانه 4-3 قطره.این مقدار را میتوانید در شیر مصرفی حیوان مخلوط کنید.
نحوه دادن شیر:شیری که تهیه کرده اید را تا دمای 37 درجه گرم کنید(شیر سرد باعث نفخ میشود).حیوان را به شکم بخوابانید(خوابیدن رو به بالا باعث ورود شیر به نای میشود) سپس شیر را با سرنگ بکشید و سر سرنگ را به آرامی وارد دهان حیوان کنید.به آرامی پیستون را بفشارید.خصوصا در 2 هفته اول این کار را با آهستگی بیشتر انجام دهید مثلا دادن هر 2 سی سی شیر 5 دقیقه طول بکشد.هرگز به زور شیر را داخل دهان حیوان نریزید،ممکن است وارد نایش شود،بگذارید خودش بمکد.بعد هفته 6-5 میتوانید شیر را داخل ظرف پهنی بریزید تا به غذا خوردن داخل ظرف عادت کند.اما توجه داشته باشید خودن مایع در ظرف برایش کمی دشوار است و حیوان نمیتواند اینطور خودش را سیر کند پس تغذیه سرنگی را تا 8 هفتگی حتما ادامه دهید.
مقدار شیر در هفته اول 4-2 سی سی هر 3-2 ساعت(روزانه 40-30 سی سی) میباشد.بعد از هفته اول میتوانید فواصل شیر دهی را بیشتر کنید،حدودا هر 5-4 ساعت یک بار و همچنین مقدار شیر دریافتی نیز افزایش میابد.هفته دوم 6-4 سی سی در هر وعده (روزانه 56 سی سی)و هفته سوم روزانه 80 سی سی و همچنان با بزرگتر شدن حیوان به تدریج حجم روزانه و هر وعده را افزایش میدهیم.
بعد از هفته 4 و با نیش زدن دندانهای شیری تغذیه با غذای جامد آغاز میشود.غذای جامد ابتدا باید نرم باشد سپس به تدریج با رشد دندانها میتوان از غذاهای سفت تر نیز استفاده کرد.غذای جامد میتواند مرغ،گوشت یا ماهی پخته له شده و یا غذای مخصوص گربه که در شیر خیس شده باشد(برای هر گربه ابتدا به اندازه یک گردو).هفته 5 یک وعده غذای جامد در روز و از هفته های بعد همچنان تعداد وعده های غذای جامد را افزایش میدهیم تا در هفته 8 وعده های شیر به 3-2 وعده کاهش یابد و سپس به تدریج تا چند هفته آینده شیر را قطع میکنیم.با بزرگتر شدن حیوان میتوانید غذا را متنوع تر کنید.مثلا مرغ پخته شده با استخوان،ماکارونی و یا برنج و خورشت.تقریبا هر غذایی که خودمان میخوریم برای گربه بالای 2 ماه قابل مصرف است بجز مواردی که بعدا ذکر خواهد شد.
***توجه:هرگز برای تغذیه از غذای مخصوص نوزاد استفاده نکنید.اینها حاوی پیازند.پیاز در گربه باعث تخریب گلوبولهای قرمز خون میشود.
دفع:
بچه گربه ها تا 4-3 هفتگی به تنهایی قادر به دفع ادرار و مدفوع خود نیستند.مادر آنها بعد از تغذیه شکم آنها را میلیسد تا حرکات دودی روده تحریک شود.برای دفع نیز مقعد و مجرای ادراریشان را میلیسد تا بتوانند دفع کنند.حال که آنها مادر ندارند شما باید به آنها کمک کنید. بعد از تغذیه با یک پارچه که با آب ولرم نمدارش کرده اید شکم حیوان را به آرامی برای چند دقیقه بصورت دورانی ماساژ دهید(محکم فشار ندهید،احشا داخلی آسیب میبینند.پارچه را محکم نکشید،میتواند باعث پوسته پوسته شدن پوست حیوان شود).سپس با یک دستمال کاغذی چند لایه که با آب ولرم کمی مرطوب شده روی مقعد و مجرای ادراری حیوان بصورت رفت و برگشتی بکشید تا دفع کند.حین دفع این حرکت را قطع نکنید چون با قطع تحریک دفع متوقف میشود.
در هفته سوم که حیوان کم کم شروع به راه رفتن میکند میتوانید دستهایش را به آرامی روی خاک بکشد و پس ار تحریک دفع نیز او را روی شن مخصوص دفع بگذارید.اینگونه ممکن است توالت رفتن را زودتر یاد بگیرد.
***تذکر:برای کمک به دفع حیوان حتما از دستکش و ماسک استفاده کنید تا از ورود آلودگی به بدن خودتان جلوگیری کنید.دستمال کاغذی ها و دستکش ها ی آلوده را در اولین فرصت معدوم کنید.
**نکته:بچه گربه ها باید بعد از هر بار تغذیه ادرار دفع کنند و روزی 2-1 بار نیز مدفوع .
تعیین جنسیت:در بچه گربه ماده مجرای تناسلی تقریبا به مقعد چسبیده اما درنرها این مجرا حدود یک سانت با مقعد فاصله دارد و کمی برجسته است.
علائم هشدار دهنده:
عدم توانایی در مکیدن و بیحالی، سر و صدای بیش از حد(بچه گربه ها خصوصا زیر 4 هفته زمانی که گرسنه هستند یا احتیاج به دفع دارند و همچنین بلافاصله بعد از تغذیه خیلی سر و صدا میکنند.در غیر این مواقع معمولا آرامند یا در خوابند.) ،عدم وزن گیری یا از دست دادن وزن ،اسهال مخصوصا اسهال بد بو(مدفوع نرمال خمیری شکل و قهوه ای رنگ است)، عدم دفع مفوع بیش از 3-2 روز از علائم بیماری هستند.در صورت مشاهده با دامپزشک مشورت نمائید.
غذا های ممنوع:
پیاز،سیر،انگور و کشمش،کافئین(شکلات ها)،آبنبات
**هشدار:هرگز هیچ دارویی را خودسرانه به حیوان ندهید.حتی در صورت تجویز دامپزشک حتما در مورد بی خطر بودن دارو مطمئن شوید.گربه ها به طیف وسیعی از داروهای انسانی و دامی حساسند از جمله استمنوفن،ایبوبروفن،مولتی ویتامین های انسانی و… و در در صورت بروز مسمومیت شانس بسیار کمی برای زنده ماندن خواهند داشت،این طیف وسیع در ذهن کسی حتی دامپزشک هم نخواهد ماند.لیست داردهای ممنوعه در همین سایت با عنوان “داروهای ممنوعه برای گربه” قرار دارد.حتی داروهای مجاز هم میتوانند در دز های بالا سبب مسمومیت شوند.
علائم مسمومیت:
کاهش اشتها، بی حالی، استفراغ، تیره و کبود شدن مخاط ها(زبان،لثه هاو…)و یا رنگ پریدگی مخاط،سختی تنفس یا تنفس سریع،بی اختیاری دفع، وجود خون در ادرار(قرمز رنگ شدن ادرار)، ادم و باد کردگی صورت و هر حالت ناگهانی و غیر معمول دیگر که نشان از بدحالی حیوان دارد.در صورت مشاهده هریک از علائم سریعا با دامپزشک مشورت نمائید.
بچه گربه ای که اینگونه بزرگ میشود از آنجایی که شکار کردن را یاد نگرفته برای همه عمر یک گربه خانگی خواهد ماند،هرگز آنها را به تنهایی رها نکنید چون یا از گرسنگی میمیرند یا اینکه چون از انسانها نمیترسند از کسی که قصد جانشان را هم کرده فرار نمیکنند.و یا بخاطر بی پروایی زیر ماشین میروند.گربه ها بسیار باهوشند،خیلی زود اسمشان را یاد میگیرند و به سرعت قابل تربیت هستند و باید ها و نباید ها را یاد خواهند گرفت.گربه ذاتا دوست دارد که دست آموز شود و برخلاف شنیده ها اصلا حیوان بی حیا و قدر نشناسی نیست، او تمام تلاشش را میکند تا صاحبش را راضی نگه دارد.بعد از 3-2 ماهگی که از مرحله حساس زندگیش عبور کرد نگه داریش بسیار آسان است.فقط روزانه آب و مقداری از غذای خودتان را به او بدهید.او با جذابیت هایش شما را شگفت زده خواهد کرد…*