قناری

گزیده ای از شناخت درباره قناری

گزیده ای از شناخت درباره قناری: قناری یکی از محبوب­ترین پرندگان زینتی است. صدای زیبا و دلنشین و طبیعت اجتماعی از مهمترین دلایل محبوبیت این پرنده زیبا در بین جوامع انسانی به شمار میرود علاقه مندان به پرورش این پرنده شیفته صدای دلنشین و ظاهر زیبا و آراسته آن میباشند. صدای آرامش بخش و دلنشین پرنده می تواند خستگی کار روزانه را از تن صاحبان به دور سازد. زندگی روزمره صنعتی باعث بروز تنش­های زیادی در زندگی آدمی شده و اورا از طبیعت ساده و دوست داشتنی به دور ساخته است. برای بسیاری از افراد جامعه نگهداری از یک قناری در منزل باعث بازگشت شادابی و نشاط به زندگی پرتنش صنعتی می باشد.خوشبختانه در زمینه پرورش، نگهداری و بیماری های قناری کتاب های متعددی به فارسی ترجمه و تألیف شده است و این تنوع جای بسی خوشحالی و مسرت دارد، اما باید اذعان داشت که این کتاب ها همگی متعلق به دو تا سه دهه قبل است که هر ازچندی فقط تجدید چاپ می شوند و این در حالی است که جامعه امروزی نیازمند آخرین اطلاعات است، از این رو با توجه به پیشرفت روز افزون اطلاعات جهانی شایسته بود آخرین اطلاعات در باره این پرنده زیبا و دلنشین گردآوری و تدوین گردد و بدین گونه بود که کتابهایی فراهم آمد وایده تألیف و تدوین آن شکل گرفت و امید است که بتوان با تألیف آن خدمتی ناچیز به علاقه مندان ارایه نمود…برای بسیاری از افراد جامعه نگهداری از یک قناری در منزل باعث بازگشت شادابی و نشاط به زندگی پرتنش صنعتی می‌باشد. آشنایی با نژادها و گونه های متنوع قناری برای بسیاری از افراد جالب و مفید می‌باشد و بسیاری از دارندگان قناری علاقه‌مند هستند که اطلاعاتی در باره نژاد قناری خود و یا سایر نژادهای قناری داشته باشند، لذا کتابهایی که در حال حاضر در کلیه فروشگاهای پرندگان یا اینترنتی موجود هست و به راحتی در دسترس تمامی اقشار جامعه بشری وجود داردکه درباره شناخت نژادهای قناری می‌تواند برای تمامی گروه های سنی بسیار مفید می باشد. فروشندگان قناری نیز تمایل دارند که قناری خود را با ذکر گونه و نژاد به مشتریان معرفی کنند، همچنین در بسیاری از باغ‌های پرندگان گونه­های متنوعی از قناری نگه­داری می‌شوند، اما این گونه‌ها بر اساس نژادی از هم تفتیک و متمایزنشده اند که جا دارد از محققان ایرانی که در گرد اوری کتابی جامع و پربار صمیمانه تشکرد کرد زیرا تحولی شگرف را برای تمامی علاقه مندان بوجود اوردند تا تمامی گروهای سنی از ان بهر ببرند
توسعه و تكثير و پرورش قناري در ايتاليا از جنوب به شمال و مناطق آلپ صورت گرفت . اين بدان خاطر بود كه پرنده ميبايد با شرايط آب وهوايي سردتر عادت داده ميشد . زمان نسبتا طولاني اقامت در مديترانه موجب ساده تر شدن تطابق حيوان با آب وهواي سردتر گرديد . بايد توجه داشت كه آن زمان خانه ها در زمستان به مطبوعي و گرمي امروز نبودند . امروز با وجود شوفاژ ، نگهداري قناري در سردترين نقاط جهان ممكن است . در سال ١٦٢٢ اولينا Olina توضيح و تصوير جامعي از قناري ارايه داد . افسانه اي راجع به قناري بر سر زبانها بود كه تا به امروز نقل ميشود . بر اساس اين افسانه كشتيهايي كه از جزاير قناري به سمت اسپانيا در حركت بودند و بارشان شامل قناري هم ميشد دچار توفان ميشدند . پس از چندي كشتي بادي ايي به جزيره البا Elba ميرسد و قناريها در اين جزيره آزاد ميگردند و باساير فينچ ها جفت ميشوند .
مدارك موجود تاييد ميكند كه قناري تنها يك ريشه داشته است :
Serinus Canarius
اما ضوابط ومداركي نيز دال بر احتمال مخلوط شدن قناري با ساير فينچ ها بغير از پرنده كلاهدار آتشين Spinnus Cucullatus وجود دارد , از جمله : بلبل هاي ساكن جزيره البا كه داراي جلاي بيشتري در رنگ اميزي خود ميباشند ، در ان زمان هنوز در اروپاي مركزي موجود نبودند اين پرنده كه ريشه اش به كشورهاي شمال افريقا مربوط ميشود ، ظرف دويست سال گذشته به سمت شمال نيز توسعه يافت . انواع سبز – زرد انان مي توانند موجب اين احتمال باشند كه با قناري مخلوط شده اند . اين كه ايا ايتاليايي ها اين پرندگان را گرفته و به عنوان قناري به بازارهاي جهاني عرضه نموده اند قابل اثبات نمي باشد . اما انچه ثابت شده ان است كه تجارت قناري در شهر تيرول به اوج خود رسيد .هنگاميكه استحراج نقره در ان شهر رو به زوال گذارد ، معدنچييان تجارت قناري را براي امرار معاش خود جايگزين ان ساختند . با وجودي كه در اواخر قرن هفدهم قناري در تيرول تكثير و پرورش يافت ، ولي در قرن هجدم به اوج و شكوفايي خود رسيد .اپراي معروف فروشنده پرنده دوره گرد از اين زمان ناشي ميشود .
قناری را همه می شناسیم.پرنده ای که شهرت آن به آواز دلنشین وموزون آن است.البته زیبایی رنگهای این پرنده را نیز نباید فراموش کرد.رنگهای سبز(سوخته و چمنی)،دارچینی،سرخ،زرد، طلائی، سفید، طوسی و آهویی ازجمله این رنگ های این پرنده اند.اما قناری هایی با مخلوطی از این رنگها نیز هستند که به آنها ابلق گفته می شوند.اغلب قناری های ابلق با اختلات نژاد ها به وجود آمده اند.من از همین آغاز بحث از شما خواهشمندم که در نگهداری و تکثیر این پرنده نژاد آن را مورد توجه قرار دهید و به ساده ترین صورت می شود گفت که پرنده هایی را تهیه کنید که رنگ و فرم بدنی یکسانی داشته باشد(طوری که خواهر و برادر یا برادر و مادرو بالعکس نیز نباشند).متاسفانه به این موضوع در ایران توجهی نشده و حالا دغدغه ما و بسیاری از عشقباز ها اصلاح نژاد و باز گردانی درست این پرنده است.در اغلب کشور ها پرورش این پرنده رواج دارد و به آن بهای زیادی می دهند.اما در تاریخچه ی این پرنده کشف و شناخت اولیه ی آن را به اسپانیایی ها نسبت داده اند.
انواع گوناگونی از این پرنده موجودند که مهمترین آنها عبارتند از:جیور،یورک( یا یورکشار)،فری و انواع معمولی آن که به نام رسمی مشهور اند.نگهداری از این پرنده کار پیجیده ای نیست و بر خلاف تصور عام شما می توانید با نگهداری مطلوب ازآن در خانه از وجودش لذت برده و برای پرنده هم زندگی خوبی فراهم کنید.
خرید قناری
قناری ها همانطور که گفتم انواع گوناگونی دارند اما برای مبتدی ها قناری رسمی مناسب ترین است و از لحاظ استقامت بدنی هم نسبتاً مناسب است .در ضمن گونه های دیگر قناری کمی گرانتر هستند و شما در صورت عدم نگهداری صحیح از آنها و نگرفتن نتیجه ی مطلوب ازشون دلزده می شید.پس مبتدی ها قناری رسمی را تهیه کنند تا خصوصیات و رفتار این پرنده بیشتر دستشون بیاد و از قناری ها نتیجه ی بهتری کسب کنند.این را هم بگم که در این پرنده هم مانند اغلب پرندگان آواز خوان فقط گونه ی نرقادر به خوندنه و قیمتش هم از ماده تا حدود زیادی گرانتره.و شما از ماده ها فقط در زمان جوجه کشی می تونید کار بکشید.در اینجا باز هم روی مورد تهیه پرنده از یک نژاد(یک رنگ با یک فرم بدنی) که در پست قبلی هم اشاره شد تاکید می کنم.در ضمن این را هم باید بگم که جوجه کشی از قناری را معمولا موقعی که قناری ها آماده اند و در فصل آن انجام میدهند اما در کل از خصوصیات قناری خوب باید به صاف و یکدست بودن پر ها همراه با درخشنده بودن رنگشان.هیکل خوب و روی فرم پرنده.نشاط و تحرک بالا(پرنده در گوشه ی قفس پف کرده نباشد) .روشنی و جلای چشمان و در نرهای مست و آماده برای جفت گیری:بیقراری و خواندن با صدای بلند و رسا و برای ماده ها سوت کوتاه کشیدن و گرفتن پر و کاغذ به دهان و جمع کردن آنها در گوشه ای از قفس اشاره کرد.