گزیده ای از شناخت درباره قناری: قناری یکی از محبوبترین پرندگان زینتی است. صدای زیبا و دلنشین و طبیعت اجتماعی از مهمترین دلایل محبوبیت این پرنده زیبا در بین جوامع انسانی به شمار میرود علاقه مندان به پرورش این پرنده شیفته صدای دلنشین و ظاهر زیبا و آراسته آن میباشند. صدای آرامش بخش و دلنشین پرنده می تواند خستگی کار روزانه را از تن صاحبان به دور سازد. زندگی روزمره صنعتی باعث بروز تنشهای زیادی در زندگی آدمی شده و اورا از طبیعت ساده و دوست داشتنی به دور ساخته است. برای بسیاری از افراد جامعه نگهداری از یک قناری در منزل باعث بازگشت شادابی و نشاط به زندگی پرتنش صنعتی می باشد.خوشبختانه در زمینه پرورش، نگهداری و بیماری های قناری کتاب های متعددی به فارسی ترجمه و تألیف شده است و این تنوع جای بسی خوشحالی و مسرت دارد، اما باید اذعان داشت که این کتاب ها همگی متعلق به دو تا سه دهه قبل است که هر ازچندی فقط تجدید چاپ می شوند و این در حالی است که جامعه امروزی نیازمند آخرین اطلاعات است، از این رو با توجه به پیشرفت روز افزون اطلاعات جهانی شایسته بود آخرین اطلاعات در باره این پرنده زیبا و دلنشین گردآوری و تدوین گردد و بدین گونه بود که کتابهایی فراهم آمد وایده تألیف و تدوین آن شکل گرفت و امید است که بتوان با تألیف آن خدمتی ناچیز به علاقه مندان ارایه نمود…برای بسیاری از افراد جامعه نگهداری از یک قناری در منزل باعث بازگشت شادابی و نشاط به زندگی پرتنش صنعتی میباشد. آشنایی با نژادها و گونه های متنوع قناری برای بسیاری از افراد جالب و مفید میباشد و بسیاری از دارندگان قناری علاقهمند هستند که اطلاعاتی در باره نژاد قناری خود و یا سایر نژادهای قناری داشته باشند، لذا کتابهایی که در حال حاضر در کلیه فروشگاهای پرندگان یا اینترنتی موجود هست و به راحتی در دسترس تمامی اقشار جامعه بشری وجود داردکه درباره شناخت نژادهای قناری میتواند برای تمامی گروه های سنی بسیار مفید می باشد. فروشندگان قناری نیز تمایل دارند که قناری خود را با ذکر گونه و نژاد به مشتریان معرفی کنند، همچنین در بسیاری از باغهای پرندگان گونههای متنوعی از قناری نگهداری میشوند، اما این گونهها بر اساس نژادی از هم تفتیک و متمایزنشده اند که جا دارد از محققان ایرانی که در گرد اوری کتابی جامع و پربار صمیمانه تشکرد کرد زیرا تحولی شگرف را برای تمامی علاقه مندان بوجود اوردند تا تمامی گروهای سنی از ان بهر ببرند
توسعه و تكثير و پرورش قناري در ايتاليا از جنوب به شمال و مناطق آلپ صورت گرفت . اين بدان خاطر بود كه پرنده ميبايد با شرايط آب وهوايي سردتر عادت داده ميشد . زمان نسبتا طولاني اقامت در مديترانه موجب ساده تر شدن تطابق حيوان با آب وهواي سردتر گرديد . بايد توجه داشت كه آن زمان خانه ها در زمستان به مطبوعي و گرمي امروز نبودند . امروز با وجود شوفاژ ، نگهداري قناري در سردترين نقاط جهان ممكن است . در سال ١٦٢٢ اولينا Olina توضيح و تصوير جامعي از قناري ارايه داد . افسانه اي راجع به قناري بر سر زبانها بود كه تا به امروز نقل ميشود . بر اساس اين افسانه كشتيهايي كه از جزاير قناري به سمت اسپانيا در حركت بودند و بارشان شامل قناري هم ميشد دچار توفان ميشدند . پس از چندي كشتي بادي ايي به جزيره البا Elba ميرسد و قناريها در اين جزيره آزاد ميگردند و باساير فينچ ها جفت ميشوند .
مدارك موجود تاييد ميكند كه قناري تنها يك ريشه داشته است :
Serinus Canarius
اما ضوابط ومداركي نيز دال بر احتمال مخلوط شدن قناري با ساير فينچ ها بغير از پرنده كلاهدار آتشين Spinnus Cucullatus وجود دارد , از جمله : بلبل هاي ساكن جزيره البا كه داراي جلاي بيشتري در رنگ اميزي خود ميباشند ، در ان زمان هنوز در اروپاي مركزي موجود نبودند اين پرنده كه ريشه اش به كشورهاي شمال افريقا مربوط ميشود ، ظرف دويست سال گذشته به سمت شمال نيز توسعه يافت . انواع سبز – زرد انان مي توانند موجب اين احتمال باشند كه با قناري مخلوط شده اند . اين كه ايا ايتاليايي ها اين پرندگان را گرفته و به عنوان قناري به بازارهاي جهاني عرضه نموده اند قابل اثبات نمي باشد . اما انچه ثابت شده ان است كه تجارت قناري در شهر تيرول به اوج خود رسيد .هنگاميكه استحراج نقره در ان شهر رو به زوال گذارد ، معدنچييان تجارت قناري را براي امرار معاش خود جايگزين ان ساختند . با وجودي كه در اواخر قرن هفدهم قناري در تيرول تكثير و پرورش يافت ، ولي در قرن هجدم به اوج و شكوفايي خود رسيد .اپراي معروف فروشنده پرنده دوره گرد از اين زمان ناشي ميشود .
قناری شناسی و اشنایی بامهد ان
23
ژانویه