بیماری پرندگان

تولک رفتن پرندگان خارج از فصل زیستی

تولکی در پرندگان زینتی مانند:قناری,سهره عروس هلندی,کاسکو,ماکادو,فنچ سانان,کوتوله های فیشر ,مرغ عشق,پرندگان امازون و یا هر پرنده دیگر یک نیاز فصلی محسوب میشود و جزی غیر قابل انکار از زیست پرندگان بحساب می آید که هر پرنده ای بدان نیاز دارد.تولکی یا پریزان به پرنده این امکان را میدهد تا پس از طی یک دوره زاد و ولد در جهت حفاظت از سلامت و تداوم حیات خود اقدام به پریزی یا همان تولکی نماید و پرهای اسیب دیده خود را بازسازی نماید.عمدتا تولکی در پرندگان درفصل گرم سال و زمانی که طول روز کاملا افزایش یافته و دمای هوا به گرمترین(۳۰تا۳۶درجه) حد خود می رسد رخ می دهد و زمانی حدود۲تا۳ماه را شامل میشود.در زمان پریزی پرنده تمام پرهایش به یکباره دچار ریزش نمی گردد بلکه به صورت قرینه و پس از تکمیل هر قسمت از بدن قسمت بعدی از بدن پرنده دچار ریزش پر می گردد,در تولکی یا پریزان پرندگان قدرت پروازی خود را از دست نمی دهند این یک قانون زیستی طبیعت آنها برای دفاع در مقابل شکارچیانمحسوب میشود. اما گاه تولکی میتواند خارج از فصل گرم نیز رخ دهددر این حالت پرنده خارج از فصل مربوط گرفتار تولک می شود. و این موضوع را نباید بعنوان یک بیماری در پرنده تلقی کرد بلکه بروز آن در اثر عدم رعایت موارد بهداشتی و تغذیه ایی و ایجاد اختلال در شرایط زیستی پرنده میباشد.
علل پریزان یاتولکی پرندگان خارج از فصل زیستی :
۱- بی نظمی و اختلال در طریقه نگهداری پرندگان شایعترین علت در پریزان مداوم آنها میباشد. میتوان به تغییرات شدید دمای محیط نگهداری اشاره نمود.بالا بودن دمای محیط نگهداری(۳۰درجه به بالا)یکی از عمده دلایل در پریزی مستمر پرندگان میباشد.پرندگان در هر فصل نیاز به یک تعادل دمایی مناسب و ثابت دارند که کمتر نگهدارنده ای به این معقوله مهم توجه مینماید.در فصل بهار پرندگان به ثبات دمایی بین۱۸ تا۲۳ درجه نیاز دارند.با شروع فصل تابستان در جهت پریزان پرندگان نیاز به ثبات دمایی بین۳۰ تا۳۶ درجه دارند. و در جهت قطع پریزان که در ابتدای پاییز است نیاز به دمایی۱۸تا۲۰ درجه نیاز دارند که هرچه به فصل زمستان نزدیکتر میشویم میتوان دمای محیط را کاهش داد و بین۱۳تا۱۸ درجه ثابت نگاه داشت.
۲-خاموش و روشن شدن مداوم منبع روشنایی محل نگهداری پرنده و یا تابش مستقیم نور بر روی قفس پرنده در تمام طول شب و یا وجود سر و صداهای ناهنجاردرمحل نگهداری که موجب عدم خواب پرنده (خواب زدگی) میگردد علت دیگر ی از اختلال پریزان خارج فصل است.پرندگان در طول شبانه روز نیاز به زمان استراحتی بین۱۰ تا۱۲ ساعت را دارند. عدم رعایت این مسئله در ساعت زیستی پرنده تاثیر میگذارد و باعث مختل شدن غریضه فصلی در پرندگان میگردد. تابش بیش از حد نور بالای ۱۴ ساعت در روز باعث میگردد تا پرنده به ریزش پر دچار گردد .نور دهی بالای ۱۴ ساعت فقط در فصل گرم برای پرندگان مفید است که موجب میگردد پرنده به درک تولکی فصلی برسد نور یک ساعت طبیعی و تشیخصی برای پرنده تلقی میگردد در فصول دیگر باید نور دهی کمتر از این میزان باشد در فصول سرد نور دهی باید بین۹تا۱۰ ساعت باشد و در فصل بهار بین۱۱ تا۱۲ ساعت در طول روزکه در زمان زاد ولد نور دهی باید در ۱۲ ساعت ثابت بماند.
۳- تغذیه نامناسب و فاقد مواد پروتئینی و فیبری و مواد معدنی در جیره غذایی پرنده میتواند باعث اختلال مرحله به مرحله دراعضای بدنی پرنده گردد فقر در جیره غذایی باعث میگرددتا پرنده دچار ضعف جسمانی گردد که این امر در ابتدا باعث ریزش پر و در اخر موجب ضعف در سیستم ایمنی پرنده ودر اخر موجب مرگ پرنده میگردد.بیشتر پرندگانی که با فقر منابع معدنی و املاحی دچار هستند دچار تاسی سر و نواحی گردن و در ناحیه زیر جناق سینه ای میگردند.رژیم های تغذیه ای غلط ویکنواخت, ارائه رژیم غذایی غنی و یکنواخت در طول سال و عدم رعایت تعادل تغذیه ای و ویتامینی در جیره پرندگان میتواند تاثیر زیادی در پریزی مستمر پرنده بگذارد که بهتر است در هر فصل ارائه هر نوع تغذیه به پرنده با برنامه ریزی کامل صورت پذیرد.ارائه تغذیه غنی در بهار و فصل تولید مثل,ارائه تغذیه متعادل همراه با پروتئین و امینه اسید ها در فصل تابستان,و ارائه جیره ای پر کالری دانه ای اما فقیر در فصول سرد میتواند یک برنامه اصولی برای تغذیه شان باشد. ارائه ویتامن های پیش نیاز (ویتامین سه گانه)و همچنین مکمل های مولتی ویتامینی هفته ای یکبار ودر طول کل سال پرنده را در ایدال ترین شرایط سلامتی نگه میدارد.
۴- علت دیگر ابتلای پرندگان به تولک بی موقع ابتلای پرنده به عارضه کنه است.کنه شپشک پس از حمله به جسم پرنده باعث ریزش پر در ناحیه سر و گردن و نواحی پشتی پرنده می گردند و در صورت مبارزه بموقع میتوان پرنده را از گزند آنها در امان نگه داشت. تشخیص کنه و شپشک با ذره بین به راحتی میسر است که میبایست در زمانهایی که پرنده خارج از فصل دچار پریزی میگردد اول به این امر توجه نمود تا سایر موارد.کنه و شپشک ها بر اثر عدم نظافت و برخی پارامترهای دیگر بوجود میاید رعایت بهداشت و نظافت مستمر تجهیزات قفس میتواند روش پیشگیرانه خوبی برای این امر باشد.
نکته: استحمام دهی پرندگان در تمام طول سال و مخصوصا در فصل پریزان یک نیاز برای آنها میباشدونباید نسبت به آن بی توجهی نمود. استحمام دهی پرندگان بر مبنای زیستشان در سلامت آنها نقش بسزایی دارد و درجلوگیری از پریزی های مستمر و الودگی های پر جلوگیری بعمل میاورد.
هموطن عزیزو گرامی:در حفظ و نگهداری منابع طبیعی و جانوری ودرراستای ارتقا زندگی بهتر برای همه مخلوقات خدا دلسوزانه کوشا و سخاوتمند باشید.تیم تحقیقاتی سایت ۶۰۱۹ از طرف خود و کلیه حافظان محیط زیست بخاطر این حس مسئولانه شما کمال تشکر را دارند( موفق و پیروز باشید)
نشر این مطلب بدونه ذکرنام منبع و نام تیم تحقیقاتی سایت۶۰۱۹ نشان از عدم رعایت فردی شما به حقوق دیگران است و درصورت رویت نشر بدونه نام منبع پیگیری های لازم مبذول خواهد شد با تشکر از توجه ویژه شما